عزت نفس و 4 گام اساسي که براي رسيدن به آن


آيا تا بحال براي شما اتفاق افتاده که جلوي آيينه قرارگرفته و با خودتان حرف بزنيد؟ خودتان را سرزنش کرده و يا از خود تعريف کنيد؟ آيا خودتان را همانطور که هستيد دوست داشته و قبول داريد و يا از دست خودتان عصباني و ناراضي هستيد؟ در کل چه احساسي نسبت به خود داريد و چه نمره‌اي به خودتان مي‌دهيد؟ پاسخ به سوالات بالا نشان‌دهنده ميزان عزت نفس شماست.


عزت نفس چيست و چه نقشي در زندگي من دارد؟


برآورد افراد از ميزان ارزش و اهميت خودشان عزت نفس آنان را تشکيل مي‌دهد. در واقع ميزان اعتبار و احترامي که افراد براي خود قائل‌اند و ايماني که به توانايي‌هايشان دارند، عزت نفس آنها را نشان مي‌دهد. تعريف بالا بدين معني است که عزت نفس تمامي اعمال و رفتار و احساسات  شما را تحت تاثير خود قرار مي‌دهد؛ شما با توجه به باوري که نسبت به خود داريد دست به انجام کارها مي‌زنيد. اگر به خودتان ارزش قائل شويد، خود را باور داشته باشيد، شکست‌ها شما را نااميد نمي‌سازند و دوباره بلند شده و از نو شروع مي‌کنيد؛ ولي چنانچه خود را باور نداشته باشيد، با هر شکستي خود را بي‌لياقت‌تر و ناتوان‌تر فرض کرده و دست از تلاش خواهيد کشيد. عزت‌ نفس پايين مانند غده‌اي است که در مغز شما روييده و کل عملکرد شما را تحت تاثير خود قرار مي‌دهد بگونه اي که هيچ قسمت از زندگي شما نمي‌تواند از آسيبهايش در امان بماند. براي روشن شدن مطلب مثالي مي‌زنم.


فردي را در نظر بگيريد که در امتحاني مثلا کنکور يا مصاحبه شغلي مردود مي‌شود، چنانچه اين فرد عزت نفس پاييني داشته باشد، حداکثر پس از چند تلاش ناموفق ديگر، خودش را مي‌بازد و به خودش برچسب من بي‌لياقتم، من بي‌عرضه‌ام، من توانايي انجام هيچ کاري را ندارم و… مي‌زند و دست از تلاش برمي‌دارد و به مرور زمان مستعد ابتلا شدن به انواع بيماري‌هاي رواني از قبيل افسردگي، اضطراب، ترس و… شده يا گرايش به مصرف سيگار، الکل و… پيدا مي‌کند. ولي چنانچه اين فرد خودش را باور داشته باشد دست از تلاش برنمي‌دارد و راههاي ديگري را هم امتحان مي‌کند. مثلا پس از نتيجه نگرفتن در کنکور و يا مصاحبه شغلي مورد نظرش سعي مي‌کند مهارت جديدي ياد بگيرد. بدين ترتيب عزت نفس بالا، اين فرد را از آسيب‌هايي که در بالا بدان‌ها اشاره شد، مصون نگاه خواهد داشت.





مشاهده مقاله  چگونه با خشم و عصبانيت خود مقابله کنيم؟




عزت نفس بالا


حال سوالي که پيش مي‌آيد اينست که چگونه نمره عزت نفس خود را به 20 برسانم؟


در اينجا 4 گام اساسي را که به شما کمک مي‌کند تا نمره عزت نفس خود را به 20 برسانيد، برايتان آورده‌ايم.


 


گام اول: باورهاي منفي در مورد خودتان را شناسايي کرده و آنها را از بين ببريد.


گفتيم که باورهاي ما نقش تعيين کننده‌اي در ميزان عزت نفس ما دارند. باورهاي منفي منجر به پايين آمدن عزت‌نفس در ما مي‌شوند. پيشنهاد ما براي مقابله با اين باورهاي منفي اين است: برگه‌اي برداريد. برداشتهاي منفي را که نسبت به خودتان داريد، بر روي کاغذ بنويسيد. اين کار شايد مدت‌ها وقت ببرد ولي مشکلي نيست. هر زمان که چيزي بيادتان آمد يادداشت کنيد. سپس شروع به بررسي کنيد. ببينيد اين باور منفي که داريد از چه وقت و چگونه شروع شده است. آنگاه شروع به جمع‌آوري شواهدي بکنيد که باورهاي‌تان را نقض کند.


مثلا وقتي که شما باور داشته باشيد آشپزي شما افتضاح است و بلد نيستيد غذاهاي خوشمزه‌اي درست کنيد، سعي کنيد علت بوجود آمدن اين باور را کشف کنيد. آنگاه غذاهايي را که بخوبي درست  مي‌کنيد بياد آوريد و يادداشت کنيد. بدين ترتيب به خودتان ثابت مي‌شود که چندان هم آشپز نالايقي نيستيد و باور منفي آشپزي من افتضاح است  بتدريج  کم‌رنگتر شده و از بين مي‌رود.


باور منفي


گام دوم: توانايي‌ها و صفات مثبت خود را بنويسيد و سعي کنيد آنها را تقويت نماييد.


افرادي که عزت نفس پاييني دارند، خودشان و توانايي‌هاي‌شان را ناديده گرفته و از استعدادهاي‌شان بهره کافي نمي‌برند. فهرستي براي خودتان درست کنيد که در آن تمام صفات مثبت و مهارت‌هايي را که داريد، يادداشت کنيد. از ديگران هم براي پر کردن ليست کمک بگيريد. سپس اين ليست را جايي بگذاريد که جلو چشمتان باشد. با اين کار هر وقت که ليست را ببينيد متوجه مي‌شويد که چقدر آدم خوب و توانمندي هستيد و سعي مي‌کنيد که با افزودن به آن ليست، هر روز بهتر و بهتر شويد.


اگر در پيدا کردن مسير زندگي خود درمانده شديد کليک کنيد


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین مطالب این وبلاگ

محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

S_T_E_R_E_O_S_O_H_E_I_L درسا وکتور اتفاقات يک زندگي Rachel معرفی فیلم های روز سینمای ایران فلزیاب ارزان پرقدرت حرفه ای09909061300 Tony Jennifer اخبار سیاسی ایران